Sponsorlu Bağlantılar



Salı

İş Güvenliği Uzmanlığı ELLE TAŞIMA İŞLERİNDE İSG Soruları

Sponsorlu Bağlantılar

Soru-1
Aşağıdakilerden hangisi Elle Taşıma İşlerinde, Bireysel Risk Faktörleri kapsamına girmez?

a-Yapılacak işi yürütmeye fiziki yapının uygun olmaması
b-Uygun olmayan giysi, ayakkabı veya diğer kişisel eşyalar kullanılması
c-Yeterli ve uygun bilgi ve eğitime sahip olunmaması
d-Yetersiz ara ve dinlenme süresi

Cevap d

Soru 2
Aşağıdaki hangisinde elle taşıma yapılır?

a-Hafif yük
b-Tehlikeli olmayan yük
c-Zorunlu taşınması gereken yük
d-Araç kullanılmayan dar yerlerdeki yük

Cevap:a


Soru 3
Aşağıdakilerden hangisi elle yük taşıma ile ilgili değildir

a-Bir kişinin belden eğilerek yük taşıması
b-İki kişinin belden eğilerek yük taşıması
c-Konveyörle yük taşınması
d-Bir makine yardımıyla yük taşınması

Cevap: c

Soru 4
Herhangi bir ağırlığı kaldıracak kişi ilk önce ne yapmalıdır?

a-Risk analizi                                     b-Amirine haber vermek
c-Ağırlığı yoklamak                           d-Öne doğru eğilmek

Cevap: c

Soru 5
İşyerlerinde malzemelerin istiflemeye müsaade edilen maksimum yüksekliği kaç metredir?

a-7                   b-5                  c-4                   d-3

Cevap: d

Soru 6
Elle Taşıma İşleri Yönetmeliğinde hangisi tanımlanmamıştır?

a-Bireysel risk faktörleri
b-Yükün birden fazla kişi ile taşınması durumu
c-Çalışma ortamının özellikleri
d-Yükün özellikleri

Cevap: b

Soru 7

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilen husus yükle ilgili risk faktörlerinden değildir?
a.Çalışma zemininde bulunan engeller
b.İşçinin elle taşıma konusunda yeterli eğitime sahip olmaması  
c.Vücudun bükülmesiyle yapılabilen elle taşıma işi
d.İşçi tarafından değiştirilemeyen çalışma temposu

Cevap: b

Soru 8

Elle taşıma işlerinde aşağıdaki seçeneklerden hangisi bireysel risk faktörlerinden sayılmaz?
a.İşçinin fiziki yapısı
b.İşçinin yeterli bilgi ve eğitime sahip olmaması
c.İşçinin yetersiz dinlenme süresi  
d.İşçinin uygun olmayan kişisel koruyucular kullanması

Cevap: c

Soru 9

Elle taşıma işi aşağıda belirtilen hususlardan hangisini içermez?
a.Yükün işçi tarafından elle ve beden gücü kullanılarak kaldırılması
b.Yükün birden fazla kişi tarafından başka bir yere götürülmesi
c.Yükün mekanik bir araç yardımıyla taşınması
d.Yükün konveyörler vasıtasıyla taşınması  

Cevap: d




Soru 10
Aşağıda belirtilen çalışma şekillerinden hangisini gerektiren işler, sırt ve bel incinmesi riski oluşturan işlerden değildir?
            a. özellikle vücudun belden dönmesini gerektiren aşırı sık veya aşırı uzun süreli bedensel çalışmalar      
            b. işlemin gerektirdiği, işçi tarafından değiştirilemeyen çalışma temposu   
            c. Yetersiz ara ve dinlenme süresi     
            d. Sık sık mola vermek          

Cevap: d

Soru 11
Aşağıdakilerden hangisi bel ağrısının en yaygın nedeni olarak kabul edilmektedir?
           
           a. Sırt ve bel kaslarının güçsüzlüğü   
            b. Kondisyon yetmezliği       
            c. Çok çalışmak         
            d. Kas ve bağların aşırı gerilmesi      

Cevap: d

Soru 12

Aşağıdakilerden hangisi elle taşımada dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer almaz?

            a. Yükü önce aşağı bırakın, sonra istediğiniz pozisyona getirecek şekilde kaydırın           
            b. Kaldırırken yavaş ve temkinli hareket ediniz, ani hareketlerden kaçınınız         
            c. Ayakta iken belinizi sağa veya sola doğru rotasyon yaptırıp eğilerek yerden bir şey almayınız.           
            d. Köşeler dönerken bedeninizi bükünüz     

Cevap: d

Soru 13

Aşağıdakilerden hangisi işçiler için bireysel risk etmenleri arasında yer almaz?Bir cevap seçin.
            a. Uygun olmayan giysi, ayakkabı veya diğer kişisel eşyalar kullanması    
            b. Yeterli ve uygun bilgi ve eğitime sahip olmaması            
            c. Yapılacak işi yürütmeye fiziki yapısının uygun olmaması           
            d. Ortam havalandırmasının olmaması         
Cevap: d


Soru 14

Aşağıdakilerden hangisi yükle ilgili risk faktörleri arasında yer almaz?

            a. Yükün özellikleri   
            b. İşin gerekleri          
            c. Fiziksel güç gereksinimi    
            d. Çalışanların işe uyumları   

Cevap: d

Soru 15

Aşağıdakilerden hangisi bel ağrısının oluşumunu kolaylaştıran etkenlerden işle ilgili etkenler arasında yer almaz??
            a. Sık olarak öne eğilme ve dönme hareketleri         
            b. Tekrarlamalı hareketler      
            c. İş baskısı    
            d. Kötü duruş            

Cevap: d

Soru 16

Aşağıdakilerden hangisi bel ve sırt incinmeleri için dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer almaz?
            a. Ayakta çalışırken mümkün olduğunca yardımcı araç kullanın    
            b. Yükü önce aşağı bırakın, sonra istediğiniz pozisyona getirecek şekilde kaydırın           
            c. Yüksek iskemlelerde veya benzeri yüksek yerlerde oturmak bele binen yükü artırır. Bundan kaçınınız            
            d. Otururken pozisyon değiştirmemeniz iyi olur      

Cevap: d


Soru 17

Aşağıdakilerden hangisi elle taşıma kaidelerinden biri değildir?
.
            a. Uygun kaldırma pozisyonuna hazırlanın  
            b. Kaldırma işini planlayın    
            c. Ayakların arasında mesafe bırakın            
            d. Yükü gevşekçe kavrayın   
Cevap: d

Soru 18

Aşağıdakilerden hangisi bel ağrısının oluşumunu kolaylaştıran etkenlerden kişisel etkenler arasında yer almaz?

            a. Aşırı kilo    
            b. Yetersiz amir ve arkadaş desteği 
            c. Sigara içmek          
            d. Sırt-bel kaslarının güçsüzlüğü       

Cevap: b


Soru 19

işveren, elle taşıma işlerinde işçiler ve/veya temsilcilerine taşınan yükle ilgili genel bilgileri ve mümkünse yükün ağırlığı ile eksantrik yüklerin.....................hakkında, kesin bilgileri
vermekle yükümlüdür. Cümlesinde noktalı yere aşağıdakilerden hangisinin gelmesi gerekir?

a-Kaldırma şekilleri
b-Kavrama yerleri
c-Ölçüleri
d-Ağır tarafının ağırlık nerkezinin yeri

Cevap: d

Soru 20

Aşağıdaki çalışma ortamı özelliklerinden hangisi sırt incinmesi riskini artırabilir?

a-Zemin düz ve engeller bulunmuyorsa
b-Sıcaklık, nem veya havalandırma uygunsa
c-Çalışılan yer işi yapmak için yeterli genişlik ve yükseklikteyse
d-İşyeri tabanında veya çalışılan zeminlerde yüklerin indirilip kaldırılmasını gerektiren seviye farklılıkları varsa

Cevap: d






Soru 21

Aşağıdakilerden hangisi Elle Taşıma İşlerinde, Bireysel Risk Faktörleri kapsamına girmez?

a-Yapılacak işi yürütmeye fiziki yapının uygun olmaması
b-Uygun olmayan giysi, ayakkabı veya diğer kişisel eşyalar kullanılması
c-Yeterli ve uygun bilgi ve eğitime sahip olunmaması
d-Yetersiz ara ve dinlenme süresi

Cevap: d

Tepkiler:
Sponsorlu Bağlantılar

0 yorum :

Yorum Gönder

Sponsorlu Bağlantılar
banner
Sponsorlu Bağlantılar